Translate

Attīrīšanās pavasarī



Tā kā dažādie tārpi, kas iemitinās cilvēka organismā, traucē tā darbību un uzturvielu uzsūkšanos, kavē muskuļu aktivitātes un arī domāšanas spēju, izraisa citas saslimšanas un pasliktina pašsajūtu, ājurvēdā, tāpat kā klasiskajā Rietumu medicīnā, atbrīvošanos no zarnu parazītiem cenšas stimulēt un pasteidzināt. Ja, piemēram, klepus nav izskaidrojams ne ar elpceļu slimību, ne kādu citu iekšķīgu kaiti, ir pamats aizdomāties par varbūtēju parazīttārpu izraisītu kairinājumu.

Gatavie ājurvēdas preparāti, ko lieto tārpu izdzīšanai, Latvijā nav nopērkami – tos var pasūtīt vienīgi internetā. Taču kā prettārpu terapijā, tā arī profilaktiski lieto gan dažādus ārstniecības augus, gan pašgatavotus ājurvēdiskus preparātus.

Ir arī tīri ājurvēdiskas zāles – piemēram, īpašs vīns un koncentrēti minerālu preparāti graudiņu vai pulvera veidā, kas satur dažādu vielu kombinācijas.



Ja, piemēram, klepus nav izskaidrojams ne ar elpceļu slimību, ne kādu citu iekšķīgu kaiti, ir pamats aizdomāties par varbūtēju parazīttārpu izraisītu kairinājumu.


Tautas medicīnā un arī ājurvēdā bieži izmanto biškrēsliņu, kas ir efektīvs pret dažādām tārpu sugām. No tiem gatavo tēju, bet novārījumu var izmantot klizmai. Tāpat iedarbīgs pret visu veidu tārpiem ir ājurvēdiskā auga nīma pulveris. Vienu līdz četrus gramus (jeb nepilnu tējkaroti bez kaudzītes) rūgtenā pulvera lieto divreiz dienā.

Pret visu veidu parazīttārpiem izmantojams kokosrieksts. Ēdamkaroti baltā mīkstuma vai sarīvētu tā skaidiņu sajauc ar sešdesmit mililitriem rīcineļļas un divsimt piecdesmit mililitriem silta piena un pakāpeniski, malkojot ik pa trim stundām, dienas laikā izdzer. Vēders intensīvi iztukšojas, un līdz ar zarnu saturu no organisma tiek izvadīti arī tārpi. Ja ar šādu kokteiļa porciju nav gana, to var lietot atkārtoti.

Spalīšu izvadīšanai noder sīpolu sula. No trim pilieniem līdz vienai tējkarotei sulas ieņem divreiz dienā. Spalīšu apkarošanai noderīgi ir arī burkāni – katru rītu apēdot nelielu tasīti rīvētu burkānu, kam var piejaukt nedaudz miltu, tiek veicināta organisma atbrīvošana no šiem tārpiņiem vai panākts profilaktisks efekts.

Svaigs baziliks izmantojams, lai izdzītu no organisma plakanos tārpus. Pret tiem efektīvas ir arī gan ājurvēdā, gan latviešu tautas dziedniecībā plaši izmantotās ķirbja sēklas. Ēdamkaroti sēklu nomizo, sasmalcina un pievieno glāzi vāroša ūdens. Minūtes divdesmit patur, tad uzlējumu izdzer. Parazīti iet bojā vai tiek veicināta to izvadīšana no organisma.



Spalīšu izvadīšanai noder sīpolu sula. No trim pilieniem līdz vienai tējkarotei sulas ieņem divreiz dienā.



Sena metode, kā vērsties pret parazīttārpiem, ir ķiploku sulas un ēteriskās eļļas izmantošana. Ķiploku saspiež, lai izdalās sula, un ierīvē pēdas. Katrā kurpē ieliek pa krustnagliņai, kas, spiežot uz pēdu, veicina aktīvo vielu iesūkšanos ādā. Tālāk ar asins plūsmu tās tiek iznēsātas pa visu organismu. Ja kurpēs likt krustnagliņas nevēlas, ķiploku var lietot iekšķīgi, piemēram, košļājot kopā ar krustnagliņu, lai mazinātu specifisko aromātu.

Lielisks prettārpu līdzeklis ir ājurvēdiskā garšviela asfetīda, ko var atrast ja ne lielveikalu plauktos, tad ekoloģisko produktu tirgotavās – droši. Ēdienam pievienota, tā veicina uzturvielu pārstrādi, stimulē gremošanas sulu izdali, mazina gāzu veidošanos un vēdera pūšanos, ja apēsts par daudz vai notiesāts kāds grūti pārstrādājams produkts. Ceturtdaļtējkaroti šīs ājurvēdiskās garšvielas pulvera sajauc ar melasi, kas arī dabūjama ekoveikalos, un lieto pusstundu pirms ēšanas.
Papaijas augļa sula ir spēcīgs apaļo tārpu, piemēram, cērmes, iznīcinošs līdzeklis, jo ferments papaīns, ko tā satur, veicina šo parazītu bojāeju. 

sīkāka informācija  
http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=57167:dzve-trpu-ielenkum&Itemid=165

1 komentārs: