Translate

Sīpolu ārstnieciskās īpašības

Sīpolus ieteicams lietot uzturā diabēta slimniekiem, jo pierādīts, ka regulāra svaigu sīpolu lietošana palīdz samazināt un nostabilizēt cukura līmeni asinīs, ko nodrošina sīpolos esošie flavanoīdi, kā arī hroms. Turklāt hroms palīdz samazināt arī holesterīna līmeni. 100 g sīpolu satur 2 % hroma no dienas devas pieaugušam cilvēkam.

Sīpoli palīdz mazināt arī asinsspiedienu, pasargā no aterosklerozes veidošanās un mazina sirds un asinsvadu slimību, insultu risku. Šo labvēlīgo efektu nodrošina gan sēru saturošās vielas, kas piešķir sīpoliem to spēcīgo aromātu, gan hroms, gan B6 vitamīns. Sēru saturošās vielas aizkavē arī trombu veidošanos.
Regulāra sīpolu ēšana (vismaz divas reizes nedēļā) ievērojami samazina resnās zarnas, kā arī citu vēžu risku (mutes dobuma, rīkles, barības vada, krūts, olnīcu, priekšdziedzeru, nieru u.c.).
Gatavojot gaļu kopā ar sīpoliem, var samazināt kancerogēno vielu rašanos, ja gaļa tiek gatavota paaugstinātā temperatūrā, piemēram, grilējot.

Sīpoli palīdz uzturēt arī kaulu veselību. Tāpēc svaigu sīpolu ēšana sevišķi būtu ieteicama sievietēm menopauzes vecumā, lai mazinātu osteoporozes risku.
Ne tikai C vitamīns, bet arī vairākas citas vielas sīpolos palīdz mazināt iekaisuma simptomus, kuri izraisa tādas slimības kā osteo- un reimatisko artrītu, alerģisko astmu un apgrūtinātu elpošanu saaukstēšanās slimību gadījumos. Pētījumos tika pierādīts, ka sīpoli īpaši labvēlīgi ietekmē alerģijas izraisītas bronhiālās astmas lēkmes un samazina to biežumu.
Turklāt flavonoīdi un C vitamīns palīdz nonāvēt kaitīgās baktērijas, kas padara sīpolus par neatņemamu ēdienu sastāvdaļu gripas laikā.
Jāatzīmē, ka ziemas sīpoliem, kas ir daudz sīvāki, un ar asāku smaržu, ir ievērojamāks ārstnieciskais efekts nekā saldo šķirņu sīpoliem (vasaras, Šalotes u.c. sīpoliem).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru