Translate

Imunitātes stiprināšanai - PĪLĀDZIS


Vēlos iepazīstināt Jūs ar vienu no dabā sastopamo brīnišķīgāko un veselīgāko dabas brīnumu, ogu - PĪLĀDZIS.
Dabā sastopami vairāki desmiti pīlādžu veidu, to ogas jau kopš seniem laikiem izmantotas kā vitamīnu avots, garšviela un palīgs cīņā ar dažādām kaitēm. 
Pīlādžogas der gan žāvēšanai, gan sulām, turklāt tās labi glabājas. Daudziem nepatīk ogu rūgtenā garša, taču tā samazinās pēc salnām, kā arī ogas sasaldējot.
Dažādā literatūrā var rast informāciju, ka košās ogas palīdz cīņā ar aterosklerozi, tāpat tās normalizējot holesterīna daudzumu asinīs. Pīlādži arī palīdz cīņā ar aknu, nieru, locītavu, kuņģa un zarnu trakta slimībām, diabētu, mazasinību. Kaltēti pīlādži ieteicami gremošanas veicināšanai. Šim mērķim pietiek reizē apēst tikai nedaudz vairāk kā desmit ogas. 
Turklāt karotinoīdi  (karotinoīdus pēc savas struktūras pieskaita pie tetraterpēniem. Augos tie darbojas kā hlorofils fotosintēzes procesā, palielinot gaismas daudzumu, kas var tikt absorbēts fotosintēzes pigmentiem, kā arī piešķir augiem, kas satur karotinoīdus, to īpatnējo sarkano vai oranžo krāsu (piemēram, likopēni sarkanajos tomātos, luteīns dzeltenajā paprikā un α- un β- karotīni oranžajos burkānos))  un pektīnvielas (pektīnvielas jeb recekļvielas, ietilpst augļos, ogās, dārzeņos, izvada kaitīgas vielas, smagus metālus) palīdz attīrīt organismu no dažādiem sārņiem. Pīlādžogas satur P-aktīvās vielas, C vitamīnu, A vitamīna provitamīnu, tāpat arī dzintarskābi, ābolskābi, citronskābi, sorbīnskābi un dažādas aminoskābes. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru